Verslag RDZ 1 - Rheeko 1

RDZ 1 mist scherpte in afronding in 2e helft en grijpt net naast de punten tegen koploper Rheko 1

Na de onnodige uitnederlaag tegen Huizen 1 moest RDZ 1 het op zaterdag 27 oktober thuis opnemen tegen Rheko 1 uit Rheden. Na 7 wedstrijden staat RDZ op een 5e plaats met 6 wedstrijdpunten. In de allereerste veldwedstrijd werd ruim van Rheko verloren dus was het tijd voor een revanche. Het was een stuk frisser dan twee weken terug maar het herfstzonnetje deed toch lekker aan. De eerste aanval van RDZ bestond uit Marloes, Daphne, Bram en Roeland en de verdediging werd gevormd door Mayke, Renée, Mark en Thijs. Piet Cinjee bediende het elektronische scorebord.  

Beide teams trokken vanaf het begin fel van leer. Vooral het tempo van de ploeg uit Rheden was hoog en de tegenstanders wisten elkaar daarbij erg goed te vinden. Het duurde tot de 4e minuut voordat er gescoord werd: Rheko kwam door een strafworp op voorsprong (0-1) maar nog in diezelfde minuut trok Roeland de score weer gelijk, door een strafworp netjes te verzilveren (1-1). Daarna ging het heel snel voor het goed combinerende Rheko. Drie minuten later keek RDZ tegen een 1-5 achterstand aan en de thuisploeg leek even overlopen te worden. Gelukkig benutte Mark daarna een kleine kans bij de korf (2-5) en ging RDZ wat meer rust in het eigen spel leggen. Daardoor werden er minder fouten gemaakt en ontstonden er enkele goede aanvallen. Rheko viel qua scherpte iets terug. In de 10e minuut schoot René van afstand knap raak (3-5) en drie minuten later maakte Daphne een slimme draaibeweging en schoot van dichtbij raak (4-5). Het geloof in eigen kunnen was weer terug. Ondanks een snel antwoord van Rheko via een schot (4-6) bleef RDZ de rust behouden en bleef het geduldig aanvallen. Eerst rondde Mark een vrije worp mooi af (5-6) en even later was hij weer succesvol: via een fraaie doorloop-combinatie met Thijs wist hij opnieuw te scoren (6-6). Toen stokte het gedurende 10 minuten bij beide teams. Het spel golfde op en neer met kansen voor beide teams. Intussen was de niet helemaal fitte Bram vervangen door Henk. Pas in de 26e minuut liet Rheko weer wat van zich horen via een vrije worp (7-7). RDZ bleef bij de les en antwoordde met een goed schot van Mark (8-7) maar in dezelfde minuut kwam Rheko weer op gelijke hoogte via een benutte kleine kans (8-8). Marloes bepaalde met een fraai afstandsschot de ruststand op 9-8. Een knap resultaat tot nu toe.  

Na de rust hadden beide ploegen veel meer moeite om hun kansen goed af te ronden. Vooral RDZ sprong slordig om met de kansen. Ook leek de thuisploeg meer moeite te hebben met het blijvende hoge tempo van de tegenstanders. Jammer voor RDZ dat enkele goede schoten net een klein beetje zuiverheid mistten. Na 9 minuten wist Rheko het lichte veldoverwicht in doelpunten uit te drukken via een vrije worp en een goed schot (9-10). Er werd zelfs een strafworp gemist. Opnieuw was er een periode van ruim 10 minuten zonder doelpunten. RDZ wist wel enkele kansen te creëren maar helaas niet te benutten. Toen Rheko 9 en 6 minuten voor tijd opnieuw raak schoot (9-12) leek de wedstrijd beslist. Jeroen kwam in het veld voor Mark en René voor Daphne. Toen Roeland 4 minuten voor tijd zijn 2e strafworp netjes binnen schoot ontstond er toch nog een klein beetje hoop. Deze werd nog wat groter toen Jeroen, met nog twee minuten op de klok, fraai van afstand raak schoot (11-12). Hij kreeg vlak voor tijd, na een val van zijn tegenstander, zelfs nog een grote kans op de gelijkmaker, maar zijn onderhandse bal had net te weinig kracht. Helaas zat er niet méér in, waardoor er een eindstand van 11-12 op het scorebord stond.            

Het gevoel zegt dat RDZ eigenlijk wel een punt had verdiend, maar toch valt er op de overwinning van de tegenstanders weinig af te dingen. Het tempo bij Rheko lag gewoon iets hoger, er werd prima combinatiespel op de mat gelegd en de tegenstanders waren beter in de afronding.

We wensen RDZ 1 heel veel succes in de zaalcompetitie in de 2e (!!) klasse.

Paul SwinkelsRDZ 1 heeft het moeilijk tegen Arena 1 thuis op het bisonveld

Na de grote thuisoverwinning op Olympus 1 moest RDZ 1 het op zaterdag 13 oktober thuis opnemen tegen Arena 1 uit Rhenen. Na 5 wedstrijden staat RDZ op een gedeelde 5e/6e plaats met 4 wedstrijdpunten en is Arena rode lantaarndrager met 1 punt. Het was prachtig najaarsweer en met een temperatuur van ruim 26 graden en gele bladeren aan de bomen deed het bijna onwerkelijk aan. De eerste aanval van RDZ bestond uit Marloes, Nina, Harm en Roeland en de verdediging werd gevormd door Mayke, Renée, Mark en Thijs.   

RDZ begon in hoog tempo aan de wedstrijd en wilde net als vorige week snel een veilige marge opbouwen. Via enkele snelle aanvallen kreeg RDZ direct een aantal goede kansen die, in tegenstelling tot vorige week, echter niet werden benut. Integendeel, Arena kwam via een strafworp op voorsprong. Kort daarna kreeg ook RDZ een strafworp toegekend die door Harm beheerst werd benut (1-1). RDZ legde ook daarna prima en snel aanvalsspel op de mat en bleef goede kansen creëren maar mistte de zuiverheid en ook net dat beetje geluk. Daardoor werd het spel gaandeweg wat slordiger. Doordat RDZ verzuimde te scoren stond er halverwege de eerste helft een 2-4 score op het bord. Alleen Nina wist in die fase met een mooi schot iets terug te doen. De thuisploeg bleef echter aandringen en de achterstand werd door Thijs teruggebracht via een benutte kans bij de korf (3-4). De tegenstanders hadden echter direct het antwoord klaar via een schot (3-5). Tien minuten voor rust schoot Harm knap van afstand raak (4-5) en daarna was het eigenlijk wachten op de gelijkmaker. De kansen waren in deze periode echter aan beide teams niet besteed. Pas in de laatste minuut van de eerste helft kwam RDZ op gelijke hoogte door een benutte strafworp van Harm. Daarmee gingen de ploegen met 5-5 de rust in.

In de rust werd Harm vervangen door Bram en na een minuut spelen kwam Daphne in het veld voor Nina die zich aan haar vinger blesseerde. Opnieuw nam Arena via een goed schot de leiding (5-6). Thijs maakte via een strafworp weer gelijk (6-6) en Arena mistte vervolgens een strafworp. Korte tijd daarna was het wel raak voor Arena via een doorloopbal (6-7). Doordat RDZ steeds weer op achterstand kwam werd het spel er niet overtuigender op. Toch bleef RDZ het betere van het spel houden. In de 10e minuut was het eerst Daphne die van dichtbij raak schoot en vervolgens wist ook Thijs de korf te vinden (8-7), waardoor RDZ voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwam. De wedstrijd leek hierdoor te kantelen maar RDZ wist niet direct door te drukken. Vrije worpen werden niet benut en ook enkele zeer grote kansen onder de korf werden om zeep geholpen. Daardoor kon de ploeg uit Rhenen in de 17e minuut opnieuw op gelijke hoogte komen (8-8). RDZ bleef geloven in de goede afloop en eindelijk zat het in de wedstrijd een beetje mee. Tussen de 18e en 22e minuut werd er een gat geslagen van 4 punten. Eerste schoot Marloes van afstand knap raak, gevolgd door een mooie doorloopbal van Bram. Daarna scoorde Thijs uit een strafworp en toen Arena weer een strafworp mistte rondde Thijs een doorloopbal keurig af (12-8). Dit leek de genadeslag voor Arena, maar RDZ had moeite om meer rust in het spel te leggen en bleef daardoor onnodige fouten maken. Nina kwam weer in het veld voor Daphne en Maartje voor Marloes. Na enkele onbenutte kansen aan RDZ-zijde kwam Arena door twee strafworpen nog gevaarlijk terug (12-10). Vervolgens werden er twee strafworpen wel erg makkelijk toegekend door de scheidsrechter, maar gelukkig werden deze beide gemist door Arena. Kort voor tijd gooide Thijs de wedstrijd op slot door opnieuw een strafworp goed te benutten. Daarmee kwam de eindstand op 13-10.          

Een verdiende overwinning, daarover bestaat geen twijfel. RDZ was gedurende de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. De thuisploeg had het zichzelf echter een stuk eenvoudiger kunnen maken als ze de kansen in vooral de eerste helft beter had benut. Aan de inzet heeft het niet gelegen; die was prima. Het had ook heel anders kunnen lopen als Arena alle strafworpen wel benut had …

We kunnen de wedstrijd samenvatten in twee zinnen: het vizier stond niet op scherp en vrouwe Fortuna was in geen velden of wegen te bekennen.  

Volgende week zaterdag speelt RDZ de laatste uit wedstrijd tegen Huizen. Veel succes gewenst !!

Paul Swinkels