Verslag RDZ 1 - Haarlem 1

RDZ 1 op wilskracht naar eerste overwinning in 2e klasse

RDZ 1 moest het op zaterdag 16 februari thuis opnemen tegen Haarlem 1. Na 9 wedstrijden staat RDZ met 0 punten onderaan. In de uitwedstrijd in Haarlem werd RDZ afgeserveerd met 24-16, dus men was gewaarschuwd. Buiten scheen het zonnetje aangenaam maar binnen heerste een heel andere sfeer. De eerste aanval van RDZ bestond uit Marloes, Daphne, Bram en Roeland en de verdediging werd gevormd door Mayke, Renée, Enrico en Thijs. Piet Cinjee bediende het elektronische scorebord.  

De opening was duidelijk voor de bezoekers uit Haarlem. Men wist elkaar makkelijk te vinden en er werd lustig op los gecombineerd. Na 5 minuten stond er een 1-3 score op het bord; alleen Marloes wist tegen te scoren uit een vrije worp. Aan RDZ-zijde werden moeizaam openingen gecreëerd en het vizier was niet scherp afgesteld. In de 8e minuut was het dan toch raak via een mooi afstandsschot van Roeland (2-3). En toen kort daarna Haarlem een strafbal mistte ging het ineens wat beter lopen bij de thuisploeg; er werd zelfvertrouwen geput uit de missers bij de tegenstanders, die erg slordig waren in de afronding. In de 11e minuut wist Marloes opnieuw een vrije worp te verzilveren (3-3); daar was kennelijk goed op geoefend. Kort daarna werd Mayke knap gelanceerd en rondde ze een doorloopbal keurig af. Vier minuten later was het weer gelijk via een strafworp (4-4). Maar meteen nam RDZ weer de leiding door een goed benutte strafworp van Daphne (5-4), kort daarna gevolgd door een fraai afstandsschot van Roeland (6-4). In de laatste 10 minuten sprongen beide ploegen erg slordig met de kansen om en wist alleen Haarlem via een schot te scoren (6-5). Zo ging RDZ voor het eerst in dit zaalseizoen met een voorsprong de rust in.

Na de rust was het de vraag of RDZ het toch wel hoge tempo bij kon houden. Daar leek het eerste deze keer geen probleem mee te hebben. Al snel werd de voorsprong vergroot doordat Renée mooi van afstand raak schoot (7-5), maar via een goed schot en een vrije worp kwam de ploeg uit Haarlem weer op gelijke hoogte (7-7). Direct na die gelijkmaker draaide Enrico slim weg bij zijn tegenstander en wist de bal netjes in te leggen (8-7). Het spel bleef snel op en neer gaan waarbij beide ploegen kansen creëerden. Haarlem kwam in de 10e minuut op voorsprong na het benutten van een strafworp en een goed schot (8-9). Het antwoord van RDZ liet niet lang op zich wachten: eerst benutte Daphne een strafworp (9-9) en kort daarna draaide ook Thijs knap weg van zijn tegenstander en schoot van dichtbij raak (10-9). Mark kwam binnen de lijnen voor Enrico. Haarlem kwam opnieuw op gelijke hoogte via een schot (10-10). In de fase die volgde maakte RDZ het verschil door de verkregen kansen goed te benutten. Eerst was er een prachtige doorloopbal van Bram (11-10) en na de wissel van Mayke door Nina schoot Roeland fraai van afstand raak (12-10) en kopieerde even later Nina dat staaltje (13-10). Toen ook Thijs in de 20e minuut van afstand raak schoot (14-10) begon het publiek in de eerste overwinning te geloven. Toch was de wedstrijd nog niet gespeeld want Haarlem kwam via een schot en een strafworp weer terug tot 14-12 met nog 8 minuten op de klok. RDZ bleef echter onverzettelijk voor de overwinning strijden en het geloof in eigen kunnen behouden. Via een knap afstandsschot van Renée werd de voorsprong weer vergroot (15-12). In de laatste fase van de wedstrijd begon de scheidsrechter wel heel gemakkelijk strafworpen te geven, aan beide partijen overigens. Eerst aan Haarlem (15-13), maar een prima schot van Bram gaf weer lucht (16-13). Toen kreeg RDZ een strafworp die door Daphne beheerst werd benut (17-13). Na weer een strafworp tegen (17-14) benutte Thijs voor RDZ een strafworp (18-14). Omdat het de laatste wedstrijd van Renée was werd zij vlak voor tijd gewisseld voor Hennie en kreeg door de trainers, onder luid applaus, een bos bloemen uitgereikt. Na opnieuw een strafworp voor Haarlem (18-15) kreeg RDZ ook weer een strafworp toegekend die benut werd door Daphne (19-15). Ook voor haar was het de laatste wedstrijd in het eerste en zij werd gewisseld voor Mayke en kreeg eveneens een bos bloemen en applaus van het publiek. In de allerlaatste seconde van de wedstrijd mocht Thijs nog een keer aanleggen voor een strafworp: hij liet deze kans niet aan zich voorbijgaan (20-15) en de eerste overwinning was een feit.                

Heel mooi dat RDZ de hatelijke 0 heeft weten weg te werken. Deze overwinning was uiteindelijk verdiend door de goede inzet van het hele team en het geloof in eigen kunnen.

Paul Swinkels